Week 52: Kerstdiner
Dit is de laatste week van het jaar. En in de laatste week van het jaar draait het bij veel mensen om eten. Kerstdagen worden vaak gezien als gezellig samen eten en ook bij oud&nieuw horen oliebollen, appelflappen en kniepertjes. En ook hier is dat niets anders. Maar het is ook een week waarin je beseft dat er weer een jaar voorbij is. Een week waarin je gaat terugkijken of het afgelopen jaar. Wat heb ik dit jaar geleerd? Wat neem ik mee naar het nieuwe jaar? Wat ga ik volgend jaar anders doen? Ook ik denk over dit soort vragen na. Om eerlijk te zijn doe ik niet echt aan goede voornemens, maar ik kijk altijd wel terug op het afgelopen jaar. En voor mij de grootste verandering is dat ik deze website ben begonnen. Ik was er in het begin heel zenuwachtig over. Zouden mensen wel geïnteresseerd zijn in wat ik op tafel zet? Zouden mensen regelmatig terug komen en misschien ook wel zelf 'mijn' gerechten gaan maken? Eigenlijk heb ik mij voor nix hierover zenuwachtig gemaakt. Want de website loopt heel erg goed!!! Ik zie in de statistieken dat deze website al 424 bezoekers heeft gehad, goed voor 2097 pagevieuws!! Augustus was de beste maand, op de voet gevolgd door september. En was het bezoekersaantal in oktober en november eventjes wat minder. In december schoot de teller weer omhoog!! Mijn website gaat dus heel goed en daar ben ik enorm trots op!!!! Ik ga jullie in het nieuwe jaar zeker weer heel veel lekkere gerechten beloven. Want behalve dat ik zo blij ben met het enorme bezoerksaantal, ik vind het ook heel erg leuk om deze website wekelijks bij te houden.
Dan nu mijn kerstdiner. Heel veel vragen heb ik gekregen wat voor culinairs ik met kerst op tafel ging zetten. De 2e kerstdag hebben we gezellig gegourmet bij mijn schoonfamilie en de 1e kerstdag waren Sander en ik met z'n tweeën. En ik vroeg aan hem wat hij graag wilde eten. Het antwoord was niet heel verassend, gehaktbal! Dat is zijn favoriete vlees. En ik maak het niet zo vaak. Dat komt omdat ik het maak volgens de bereidingswijze van mijn schoonmoeder. En dat betekent gehaktbal even aanbraden in de koekenpan en dan een uur of 3 laten sudderen in de juspan.
Als voorgerecht hadden we meloen met parmaham. Simpel, maar erg lekker. Bij de gehaktbal had ik aardappelkoekjes gemaakt. En omdat het kerst is had ik zoete aardappel en munt gebruikt, dat was erg lekker! En als groente een combinatie van wilde spinazie, kropsla en rucola uit de wok. Een groentecombinatie die we beide erg lekker vinden. Gerechten die dus niet nieuw zijn, dus werd het nagerecht een nieuw recept. Chocoladefudgetaartjes. Ze zijn erg gemakkelijk te maken. In mijn recept stond dat ik 25 minuten bezig zou zijn. Zo gemakkelijk is het nou ook weer niet, ik ben zo'n 45 minuten bezig geweest. Maar wat was het lekker!! En enorm machtig. Elk jaar pak ik met kerst uit voor een nagerecht en elk jaar kom ik erachter dat we na een uitgebreid kerstdiner helemaal geen trek meer hebben in het nagerecht. Zo ook dit jaar. We hebben er 3 hapjes van genomen. Maar gedurende de avond hebben we er nog heerlijk van gesmuld en uiteindelijk was die op. Misschien was die ook wel zo machtig omdat ik de ingrediënten voor 4 personen had gebruikt. Maar ik dacht bij mezelf, het is kerst, dus het mag best een beetje meer zijn...
Nodig:
voor de taartjes:
- 100 gr bloem + bloem om te bestuiven
- 40 gr suiker
- 50 gr ijskoude boter in kleine blokjes
- 1 eidooier (dat staat bij 8 personen, dus ik heb ongeveer de helft gebruikt)
- 1 eetl. melk
- blindbakvulling (ik heb groene erwten gebruikt)
voor de fudge:
- 150 gr pure chocolade, in blokjes
- 100 ml gecondenseerde melk, in blik (ik heb van friesche vlag gebruikt)
- 15 gr boter
- 50 gr pecannoten
Bereiding:
- Meng de bloem met de suiker en een snufje zout
- Kneed de boter door de bloem erdoor heen
- Voeg de eidooier en melk erdoor en kneed tot een soepel deeg
- Laat het deeg afgedekt in de koelkast 15 minuten rusten
- Verwarm de oven op 200 graden
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en steek er cirkels uit.
- Bekleed de taartvormpjes ermee (ook de rand)
- Prik gaatjes in de bodem en leg er bakpapier op
- Vul de vormpjes met blindbakvulling
- Bak de taartbodems ca 10 minuten in de oven
- Haal het bakpapier en blindbakvulling eruit en bak nog 5 minuten
- Maak de fudge terwijl de taartjes in de oven staan
- Verwarm in een steelpannetje de chocolade met de melk, boter en een snufje zout
- Roer glad en laat al roerend een beetje afkoelen
- Houdt 6 pecannoten apart voor de garnering en hak de rest van de noten grof en roer ze door de fudge
- Vul de taartbodems met de fudge en duw er 3 pecannoten in
- Laat ca 2 uur opstijven in de koelkast
EET SMAKELIJK!!!!
En alvast een culinair en gezond 2014!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb