Week 38: Het oog wil ook wat

                           

Voor deze week wilde ik iets extra speciaals maken, want mijn moeder en haar man zouden komen mee eten. En door deze website hebben zij verwachtingen van me die ik graag wil waar maken. Helaas werd mama ziek, beterschap, dus moesten ze mijn culinaire lekkernij missen. Dat vonden ze zelf ook heel jammer. Maar er komt zeker weten nog wel een keer dat ze hier aan tafel schuiven.

Ik heb besloten dat wij het wel gingen eten, omdat ik de meeste ingrediënten al in huis had en ik dit nu eenmaal besloten had.

Het recept van deze week heb ik uitgekozen op het mooie plaatje. Want het plaatje is echt heel mooi. En wat er bij mij op tafel kwam, was ook best mooi. Alleen heb ik het probleem dat ik niet zo goed ben in foto's maken, dus het ziet er wat minder mooi uit dan de titel doet vermoeden.

In het recept stond dat het lekker is met brood en een salade. De salade heb ik niet gemaakt en zonder was het al genoeg. Ik wilde wel speciaal brood erbij doen. En omdat ik geen zin had om naar de bakker te fietsen besloot ik zelf brood te bakken. Dat heb ik al vaker gedaan en dat is heel makkelijk. Ik heb 'broodmix meergranen' van de Plus gebruikt. Een broodbakmachine heb ik (nog) niet, maar in de oven werkt het ook prima.

In het recept staat dat er broodkruim in moet. Ik heb geen idee wat dat is, ondanks dat ik het vaker in recepten tegen ben gekomen. Ik heb het deze keer geïnterpreteerd als paneermeel en dat werkte prima. Beschuit zal vast ook kunnen, maar dat heb ik niet in huis.

Neem wel de tijd als je dit gerecht gaat maken, je bent wel een paar uur bezig. En omdat ik daar iets te laat achter kwam aten wij wat later. Gelukkig hadden we geen avondafspraken.

Ik vond het gerecht heel verassend, namelijk heel zoet! Sander was iets minder enthousiast 'teveel ui'.... Beide vonden we het (nog warme) brood er erg lekker bij.

Nodig:

- 4 grote uien
- 2 eetl. olijfolie
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 75 gr gemengde paddenstoelen (ik heb alleen witte champignons gebruikt)
- 30 gr gedroogde tomaten op olie, in stukjes
- 1 eetl gehakte verse tijm
- 50 gr broodkruim
- 30 gr cashewnoten, gehakt
- 2 eieren (in het recept voor 4 pers staat 3 eieren)
- 125 gr zachte geitenkaas (in het recept voor 4 pers staat 175 gr, maar ik vind geitenkaas zo lekker)
- zout & peper
- 7 gr boter
- 7 gr bloem
- 150 ml melk
- 150 ml kookroom

Bereiding:
- Verwarm de oven op 200 graden
- Snijdt een kapje van de ongepelde uien en zet ze naast elkaar in een ovenschaal
- Besprenkel de uien met water en olijfolie en dek ze af met aluminiumfolie. Zet ze 1 uur in de oven (laat de oven aan staan als de uien klaar zijn)
- Laat de uien afkoelen en pel ze
- Schep voorzichtig het vruchtvlees uit de uien, snijdt dit klein en bewaar
- Verwarm olijfolie in de wok en fruit hierin de sjalotjes en de knoflook
- Voeg de paddenstoelen, tomaten, tijm, broodkruim en noten toe en bak even door
- Meng er, van het vuur af, het vruchtvlees van de uien, 1 geklutst ei, 50 gr geitenkaas en zout & peper door
- Vul de uitgeholde uien met dit mengsel. Er mag wel wat bovenuit steken
- Zet de uien naast elkaar in een ovenschaal
- Verwarm de boter in de wok. Voeg bloem toe en giet de melk erbij. Roer door tot de saus bindt
- Laat iets afkoelen en voeg dan de kookroom en de rest van de geitenkaas en geklutste eieren erdoor. Voeg naar smaak zout & peper toe
- Giet de saus voorzichtig tussen de uien.
- Zet de schaal 25 min in de oven. Dit is even lang als het brood in de oven moet, dus ik heb ze naast elkaar gezet

EET SMAKELIJK!!!