Week 50: Herinnering aan mijn tante
Van Sinterklaas heb ik 4 boeken van Herman den Blijker gekregen. "Winter/Herfst/Zomer/Lente op je bord" En aangezien we nu in de herfst zijn heb ik dat boek als eerste gelezen. Hij schrijft leuke grappige verhalen bij zijn gerechten, een beetje hetzelfde wat ik hier op deze site doe. De gerechten zagen er lekker uit, maar er zat even niets bij waar ik op dit moment zin in had. Wellicht een volgende keer. Herman heeft het wel veel over seizoensproducten, omdat je dan de versheid het beste proeft. Daarin ben ik het volledig met hem eens.
Ik bladerde door mijn verzamelde gerechten en kwam dit gerecht tegen. Ik moest direct aan mijn tante Annette denken. Zij woont in Malaga, Spanje en een paar jaar geleden zijn wij daar op bezoek geweest. Het was een hele bijzondere ervaring. En niet alleen omdat zij een heel bijzonder mens is, maar ook mede dankzij haar tuin. Ze woont in een mooi huis, heeft een prachtige keuken (die ze zelf beschilderd heeft) en kookt vooral met producten uit haar eigen tuin. Ik heb daar gesmuld van sinaasappels (zo van de boom geplukt) en heb daar echt avocado leren eten. Rechtstreeks van de boom, verser kan niet!!
Helaas heb ik geen avocadoboom in mijn tuin staan, en wordt even bij tante Annette ophalen iets te ver, dus mijn gerecht komt van de supermarkt...
Het was een erg lekker gerecht. Ik heb de ingrediënten voor 4 personen gebruikt met ons tweeën. En alleen van de salade hielden we over. Waar we de volgende dag ook weer heerlijk van gesmuld hebben. De eerste helft van de avocado aten we 'los' op, dat was erg lekker. Bij de 2e helft hebben we alles door elkaar gegeten. En hoewel ik meestal niet van door-elkaar-eten ben (vroeger at ik zelfs de spaggettie en saus los) was dit heel erg lekker.
De bonen in dit gerecht kende ik trouwens niet. In de supermarkt heb ik goed op mijn briefje moeten kijken, maar van Bonduelle kon ik beide varianten gelukkig bij de Plus krijgen.
Wat ook een mooie variant op dit gerecht is, de avocado niet in de oven te doen, maar wat kaas over de vulling te doen en dan koud (als salade) op te eten. Dat is ook al erg lekker!
Nodig:
- 2 avocado's
- 150 gr cheddar, aan één stuk
- 100 gr bacon (had achteraf wel wat meer gemogen)
- 2 tomaten
- 250 gr kastanjechampignons
- 1 teentje knoflook
- 200 gr sperziebonen (in stukjes)
- 400 gr canellinibonen (blik)
- 400 gr borlottibonen (blik) (beide blikken bonen hadden een nettogewicht 310 gr. Uitlekgewicht 250 gr. en waren 425 ml)
- 1 bosje bladpeterselie (ik had iets teveel gebruikt)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (kan je inderdaad direct doen)
- Halveer de avocado's in de lengte, verwijder de pit en haal met een lepel voorzichtig het vruchtvlees eruit. Bewaar de schillen!!
- Snijd het vruchtvlees in kleinere blokjes
- Snijd de tomaten in blokjes
- Meng in een kom de avocado met de tomaten en een scheutje olijfolie.
- Breng op smaak met peper en zout
- Leg de avocadoschillen in een ovenschaal en vul de schillen met het mengsel
- Rasp de cheddarkaas erover
- Bak de avocado's in ca 12 minuten in de oven
- Leg de plakjes bacon los van elkaar op de bakplaat
- Bak de bacon in ca 8 minuten in de oven
- Breng een pan met water en zout aan de kook en voeg de sperziebonen toe. Kook deze in ca 5 minuten beetgaar. Giet af en spoel koud
- Snijd de kastanjechampignons in plakjes
- Verhit een scheutje olijfolie in de wok en bak de champignons in ca 5 minuten gaar
- Pel en snijd de knoflook fijn. Voeg deze bij de champignons en bak 1 minuut mee
- Giet de cannellinibonen en de borlottibonen af en spoel ze schoon
- Snijd de peterselie fijn
- Meng in een grote kom de kastanjechampignons, sperziebonen, cannellinibonen, borlottibonen, peterselie en een scheut olijfolie. Breng de salade op smaak met peper & zout
EET SMAKELIJK!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb