Week 49:Familie-uitdaging
Voor het gerecht van deze week had ik best wel veel zenuwen. Want mijn familie kwam op bezoek. En niet zomaar op bezoek, het was ons traditionele Sinterklaasfeest. We hadden het ook bij mijn moeder of tante kunnen vieren, maar mijn nichtje zei "Doe maar bij Agnes, die kan zo leker koken". En daar was de rest van de familie het mee eens.
Nu word ik er erg blij van om voor veel mensen te koken, maar het geeft ook wel een bepaalde druk. Je hoopt maar dat je de verwachtingen van mensen waar kan maken. Ik hoor mensen vaak zeggen als ze veel eters krijgen, ik probeer het gerecht voor die tijd een keertje uit zodat ik zeker weet dat het lukt. Maar op deze website komen gerechten te staan die ik voor de 1e keer maak, dus van te voren uit proberen is dus geen optie.
Gelukkig bracht Plus een paar weken geleden een Feestnummer van de Boodschappen uit, dus keuze genoeg zou je zeggen. En dat klopt ook wel, maar aangezien het Sintfeest gaande was, wilde ik een gerecht vinden wat ik goed kon voorbereiden. En dat heb ik in dit gerecht gevonden. 's Morgens alles voorbereid en tijdens ons feest hoefde ik alleen maar de oven aan te zetten. En af en toe zat ik voor de oven te kijken of het allemaal goed ging. Ik heb namelijk geen bakplaat, dus had bakpapier op het rooster gelegd. En ik vond het best wel spannend of het vocht niet door het bakpapier zou gaan. Gelukkig gebeurde dat niet.
Het sap wat je op de foto ziet is geen bloed (zoals je wellicht zou kunnen denken, en ik in eerste instantie ook dacht) maar sap van de frambozen.
Ik heb trouwens de kalkoen al bij de slager laten snijden, ik heb daar nog niet zoveel ervaring mee. En de slager zei tegen mij dat hij dat verstandig vond, omdat het een precies karwei is.
Gelukkig waren al mijn 7 gasten en ik tevreden en hebben we heerlijk gesmuld. Sommige vonden de frambozen wat te zuur. En het vlees te droog. Maar dat was vooral als je het los van elkaar at. Want in combinatie vond iedereen het gelukkig lekker!
Ik was eigenlijk van plan om het vlees op een mooie schaal te leggen, en uiteidelijk heb ik dat ook wel gedaan (maar helaas een foto vergeten te maken) Maar ik kreeg hem niet volledig van het bakpapier af. De onderkant was een beetje zacht gebleven, misschien komt dat omdat ik geen hartige taartdeeg, maar bladerdeeg heb gebruikt. Gelukkig deed dit niets onder aan de smaak.
Dus als je nog geen idee hebt wat je met de kerst moet gaan maken is dit zeker een aanrader. Goed voor te bereiden en heel erg lekker! En het recept is voor 8 personen!
Nodig:
- 1 eetl bloem
- 10 velletjes hartige taartdeeg ontdooid (ik heb bladerdeeg gebruikt)
- 1 kg kalkoenfilet
- 200 gr parmaham
- 200 gr frambozen
- 1 takje munt
- 1 ei, losggeklopt
- bakplaat met bakpapier
Bereiding:
- Bestrooi het aanrecht licht met bloem
- Leg de velletjes deeg in een rechthoekige vorm met 1/2 cm overlap en druk de randen goed vast
- Snijdt de kalkoenfilet aan één kant in en klap het stuk vlees open (Geef dit aan bij de slager als je het vlees besteld, doen ze graag voor je)
- Bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper
- Verdeel de parmaham erover
- Leg de frambozen in het midden van de ham in de lengte van het stuk vlees en snipper er wat munt over
- Vouw de ham voorzichtig over de frambozen en vouw daarna het kalkoenvlees erover heen
- Bestrooi de rollade met zout & peper
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Leg de gevulde rollade op de deeglap en vouw het deeg er netjes aan alle kanten om heen
- Snijdt hier en daar bij en versier de rol eventueel met restjes van het deeg
- Bestrijk het deeg met ei en leg de rol op de bakplaat
- Bak de rollade in 45 tot 60 minuten bruin (die van mij heeft 55 minuten in de oven gestaan)
- Laat de rollade voor het opdienen nog even rusten
EET SMAKELIJK!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb