Week 35, Witlof toch lekker

Ik gaf deze week de keuze aan Sander, gekaramelliseerde witlofschotel of witloftaart. Heb je geen andere keuze was zijn reactie? Maar omdat de witlof in de aanbieding is bij de Plus en ik nieuwe dingen wil uitproberen, was dit de keuze. Nadat hij de recepten aandachtig had doorgelezen werd het maar gekaramelliseerde witlofschotel, in de hoop dat daar de minste witlofsmaak aan zou zitten.
Sander houdt namelijk helemaal niet van witlof dus was het voor mij een uitdaging om het wel heeeel lekker te maken.

Ik heb alleen niet zoveel ervaring met witlof. Vroeger, bij mijn moeder at ik het altijd met ham en kaas uit de oven, maar zelfs dat heb ik nog nooit zelf gemaakt..Ik heb wel een keer een witlofsalade (naar een recept van mijn tante uit Spanje) gemaakt, dat viel niet heel erg in de smaak bij Sander. Meestal kocht ik witlof voor ons (inmiddels overleden) konijn Youp. Die was er gek op!!

Het lastige bij de bereiding van dit recept is dat de witlof een beetje uit elkaar valt. Het is misschien een beter idee om er een touwtje om heen te binden. Dat kan ik de volgende keer doen. Want een volgende keer gaat er komen!! Sander was niet extreem enthousiast maar vond het wel lekker. Hij heeft zelfs 2 keer opgeschept, dus ik deed een vreugdedansje.

Witlof wordt vaak gezien als een bittere groente maar in deze variant is het lekker zoet, dus probeer maar uit!

Nodig:

- 3 stronkjes witlof
- 1 sinaasappel schoongeboend
- 50 gr boter of vloeibaar bakproduct
- 2 eetl. bruine basterdsuiker
- 100 ml vleesbouillon (heb ik van een bouillonblokje gemaakt)
- 100 gr hamreepjes
- 2 eetl olijfolie
Bereiding:

- Halveer de stronkjes witlof in de lengte.
- Rasp de schil van de sinaasappel eraf en halveer de vrucht. Pers een helft uit en snijdt de andere helft in plakken.
- Smelt de boter in een hapjespan en roer de basterdsuiker, sinaasappelrasp en -sap erdoor.
- Leg de witlof met de snijkant naar beneden naast elkaar in de pan en giet de bouillon erover.
- Stoof de witlof, zonder deksel op de pan, in 20 minuten zachtjes gaar
- Draai de witlof af en toe om
- Strooi de hamreepjes er de laatste 5 minuten overheen
- Leg het op een schaal en garneer met sinaasappelschijfjes
EET SMAKELIJK!!!!!