Week 42: Gezonde taart

  

Deze week was het dan eindelijk zover!! Mijn moeder en haar man kwamen bij ons om te gaan smullen van een nieuwe creatie van mij. Dat vond ik best spannend want door deze site hebben ze natuurlijk wel wat verwachtingen die ik graag wil waarmaken.

Ik koos voor een spinazietaart omdat daar weinig vlees in zit en mijn moeder niet zo'n grote vleeseter is. De taart is erg gemakkelijk te maken. Bijkomend voordeel is ook dat het goed is voor te bereiden waardoor je gezellig bij je gasten kan gaan zitten terwijl de oven zijn werk doet. In het recept staat dat deze warm of koud te eten is en dat geloof ik zeker.

Toen de taart uit de oven kwam was mijn 1e reactie, dit is nooit genoeg voor ons vieren..en dat terwijl er staat dat het een recept is voor 6 personen..maar omdat mijn moeder en Hans grote eters zijn heb ik alle ingrediƫnten gebruikt. Alleen heb ik wat minder roomham gebruikt omdat ik er thuis achter kwam dat ik maar 100 gram had gekocht en toen geen zin meer had om terug te gaan naar de winkel.

We gingen aan tafel en ook mijn gasten dachten dat dit veel te weinig zou zijn. We begonnen te smullen, het was heerlijk. Ondanks dat ik verkouden was proefde ik de lekkere smaken. De taart vult goed dus het was gelukkig wel genoeg. Helemaal met een yoghurttoetje na. Mijn moeder en Hans vonden het gelukkig ook erg lekker alhoewel ze vonden dat er wel wat (zelfgemaakte) appelmoes bij had gemogen. Sander en ik zagen die combinatie niet zo, smaken verschillen.

Ik heb 2 foto's toegevoegd, de 1e is de taart voordat de bovenkant erop zit en voor dat die in de oven gaat. En de 2e is zoals de taart op tafel kwam.

Ik weet zeker dat ik deze taart nog een keer ga maken, wellicht bij een buffet op mijn verjaardag

Nodig:

- 100 gr zachte boter
- 300 gr Tipo 00 bloem (als iemand me kan vertellen wat deze bloem is? Ik ben 3 supermarkten afgeweest en heb uiteindelijk gekozen voor tarwebloem)
- 5 eetl. olijfolie
- 1 theel. zout
- 600 gram spinazie
- 200 gr roomham in blokjes (ik heb dus 100 gram met room gegrilde achterham gebruikt)
- 2 tenen knoflook
- 20 gram platte peterselie, fijngesneden
- 2 eieren, losgeklopt
- 100 gram parmezaanse kaas, geraspt
- 80 gram pijnboompitten, geroosterd
- springvorm, ingevet

Bereiding:

- Smelt 75 gram boter. Doe in een kom met de bloem, 1 eetl. olie en het zout. Voeg 100 ml lauw water toe en kneed in 5 minuten tot een soepel deeg
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Verhit 1 eetl. olie in een hapjespan (wok werkt ook prima) en laat de spinazie in gedeelten al omscheppend slinken.
- Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk er met een lepel het vocht eruit. Snijdt fijn en laat opnieuw uitlekken
- Verhit 4 eetl. olie in de pan (die je al gebruikt hebt voor de spinazie) en bak de ham op middelhoog vuur. Bak de knoflook 1 minuut mee
- Meng in een kom de spinazie, peterselie, eieren, kaas, pijnboompitten en ham.
- Rol 2/3 van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed hiermee de vorm
- Doe de vulling op het deeg
- Rol de rest van het deeg uit tot een lap en leg deze op de vulling
- Prik met een vork gaatjes in het deeg
- Smelt de rest van de boter en bestrijk het deeg
- Bak de taart ongeveer 50 minuten in de oven
EET SMAKELIJK!!!!