Week 33: Uit eigen tuin
Wat is er lekkerder dan groente uit eigen tuin? Tsja ik kan zelf het antwoord ook niet geven. Ik laat mensen die bij mij op bezoek komen mijn courgette proeven en ze zijn allemaal erg enthousiast. Wat wordt ik blij van die reactie. En ik ben het ook volledig met hen eens.
Dus ik zoek nu juist in mijn stapels recepten iets waar ik mijn eigen groente in kan verwerken. En op dit moment heb ik dan de keuze uit rucola of courgette. En omdat de courgette zo hard groeit en ik daar zo trots op ben, is het weekgerecht er één geworden met courgette. Ik hoop heel erg in de toekomst dit gerecht nog eens te maken en dan ook tomaten uit eigen tuin toe te voegen. Maar dan moet ik nog even geduld hebben..Geduld..een woordje waar ik niet zo blij van word.
Gelukkig hoef ik bij mijn courgettes geen geduld te hebben, ze groeien zo hard en worden zo enorm groot dat ik meerdere gerechten per week met courgette kan maken. Dat varieert van een wrap tot spagettie en vandaag dus in een nieuw recept.
De Allerhande noemt dit nieuwe gerecht courgette & artisjokharten. En ja dat zit er allebei in. Het is een soort salade, maar dan zonder sla. Wel een typisch zomers gerecht die we gelukkig buiten konden opeten.
Erbij had ik gebakken aardappels en een gehaktbal gemaakt. Dat zijn 2 dingen die ik goed kan maken, dus als het niet in de smaak zou vallen hadden we tenminste geen honger.
Broerlief at ook mee en hij was net als Sander en ik erg nieuwsgierig. De voorbereiding kostte wel even tijd, maar de bereiding zelf was binnen 15 minuten klaar.
De reactie van de mannen was eigenlijk gelijk. 'het is lekker maar niet heel speciaal. Het zijn lekkere ingrediënten, maar het is niet makkelijk samen te eten'. Toen ik ze een plaatje liet zien van hoe het recept in de Allerhande stond moesten ze lachen. Daar is veel kleinere courgette gebruikt en dan is het gemakkelijker te eten. Maar ja, ik heb geen kleine courgette, ik heb alleen grote courgette.
Ik zelf vond het gerecht super lekker, maar misschien komt dat ook wel door het proces wat ik met deze courgette heb doorgemaakt. Naar de stad gefietst om op de markt een courgetteplantje te kopen. Vervolgens deze in mijn tuin gezet en goed verzorgd. Elke dag even gekeken of de courgette al groter werd. Vervolgens blij een courgette van mijn plant kunnen halen, deze bereiden en dan ligt die hier op mijn bord. Ik proefde het hele proces en dat was heerlijk.
Ik snapte wel wat de mannen bedoelde met 'het is niet gemakkelijk te eten'. Maar als je de courgette in kleine stukjes eet en van elk ingrediënt wat op je vork doet is de combinatie van smaken wel heel erg lekker. Ook van de producten die dus niet uit mijn eigen tuin komen.
Al die producten die niet uit eigen tuin komen, heb ik gekocht bij de supermarkt. Ik stond daar van de week voor de gemarineerde artisjokharten, waren ze uitverkocht....Vandaar dat we dit gerecht vandaag pas gegeten hebben. En uiteindelijk bleken mijn artisjokharten niet op olie maar op water te zijn..En je hebt die olie overal bij nodig. Maar ik heb het water gebruikt in combinatie met olijfolie en de courgette en champignons er langer in laten marineren, zo'n 30 minuten.
Nodig:
- 1 bakje champignons in plakjes (250 gram)
- 1 potje gemarineerde artisjokharten (190 gram)
- 1 courgette, maar dat hangt dus af van de grootte van de courgette, ik heb 8 plakken gebruikt (die staan ook bij het gedeelte op deze site over mijn tuin)
- gedroogde oregano
- 1 bakje cherrytomaten, gehalveerd (250 gram) maar ik heb niet het hele bakje gebruikt, ongeveer de helft
- 50 gram pijnboompitten
- grillpan
Bereiding:
- Verhit een grillpan. Doe de champignons in een schaal en besprenkel met 2 eetlepels olie uit het potje artisjokharten. Schep om en bestrooi met peper en zout. Grill 4 minuten, keer halverwege
- Snijdt ondertussen de courgette in plakken van 1 cm. Doe in een schaal en besprenkel met 2 eetlepels olie uit het potje artisjokharten. Schep om en bestrooi met oregano, peper en zout. Gril in 1 of 2 porties in 3 minuten beetgaar. Keer halverwege
- Halveer de artisjokharten en meng deze met de tomaten. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 minuten goudbruin. Schudt regelmatig om
- Schep alle groenten door elkaar, bestrooi met de pijnboompitten en serveer direct
EET SMAKELIJK!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb